Wydarzenia
„Akademia kulinarna w warsztatach szkolnych”
26.10. 2016r. w CKZiU odbyły się warsztaty kulinarne „Potrawy kuchni europejskich z zastosowaniem pieca Rational”. Warsztaty prowadzili szefowie kuchni firmy „Rational”- (producenta pieców konwekcyjnych - „mercedesów” na rynkach europejskich): Pan Bogdan Wędzicha i Pan Paweł Babisz. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas odbywających zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych: 3ag, 2au i 1bu. Uczniowie, pod okiem szefów kuchni przygotowali, 20 dań z asortymentu przystawek, zup, dań głównych i deserów. Z ciekawszych potraw można wymienić: ceviche z pstrąga z pesto bazyliowym, zupę krem
z białych warzyw z chrustem bekonowym, gulasz z podgrzybkiem serwowany z kaszotto z pęczaku i dyni, pudding z komosy ryżowej i mleka kokosowego ze świeżymi owocami. W trakcie zajęć młodzież mogła się również bliżej zapoznać z zasadami obsługi pieca konwekcyjnego firmy „Rational”, który stanowi wyposażenie warsztatów szkolnych.
Po odbytych warsztatach uczniowie otrzymają stosowne certyfikaty potwierdzające udział
w Akademii Kulinarnej oraz umiejętność obsługi pieca konwekcyjnego.
Szefowie kuchni zapowiedzieli następne zajęcia w styczniu 2017r.
Aby zobaczyć więcej zdjęć zmagań naszych uczniów oraz przepyszne efekty ich pracy podczas Akademii, zapraszamy do Galerii!